BSCI 124
Sample Third Examination (Lectures 24-31)

There are 50 questions, each worth two points. Record your answers in the blank spaces to the left of the question number using CAPITAL letters.

Multiple choice - Record the best answer.

_____1. Which statement is true about synthetic drugs? (A) they can be patented (B) they are difficult to synthesize (C) they are usually more expensive to produce than natural sources
(D) all of these

_____2. What percent of Earth's land is suitable for cropland and grazing? (A) 51% (B) 27%
(C) 3% (D) 14%

_____3. The most widely cultivated grain in the world is (A) wheat (B) corn (C) rice (D) hay

_____4. The United States produces 50% of the world's total yield of (A) corn (B) wheat
(C) soybeans (D) rice

_____5. Saturated fats are ? at room temperature. (A) liquid (B) solid (C) gaseous (D) any of these

_____6. Regarded as the most addictive drug on the market. (A) heroin (B) crack cocaine
(C) caffeine (D) marijuana

_____7. This is important in the regulation of calcium levels, especially for normal bone development. (A) Vitamin A (B) Vitamin B (C) Vitamin C (D) Vitamin D

_____8. Corn is a crop that originated in (A) the Far East - China (B) Mexico
(C) the Near East - Iran (D) Australia

_____9. In China, 80% of the population is engaged in agriculture. In the United States that percentage is (A) 2% (B) 20% (C) 60% (D) also 80%

_____10. Pulp processing to make paper can be very polluting if they use (A) mechanical grinding (B) sulfite processes (C) enzymes (D) all of these

_____11. The grass crops are nutritionally valuable because the grains have a great amount of
(A) nucleic acids (B) carbohydrates (C) amino acids (D) protein

_____12. A component of hemoglobin, the molecule that carries oxygen in the blood.
(A) calcium (B) iron (C) Thiamine (Vitamin B1) (D) Niacin (Vitamin B3)

_____13. The opium poppy plant is the source of (A) morphine (B) codeine (C) heroin
(D) all of these

_____14. Which of the following is an effect of caffeine? (A) decreased respiration rate
(B) increased appetite (C) stimulation of the central nervous system (D) all of these

_____15. This is necessary for vision, maintenance of epithelial tissues, and to fight body infections. (A) Vitamin A (B) Vitamin B (C) Vitamin C (D) Vitamin D

_____16. Textured vegetable protein and tofu are made from (A) alfalfa (B) peas
(C) soybeans (D) peanuts

_____17. Carrots are not only rich in starch, but also (A) vitamin A (B) vitamin C
(C) vitamin D (D) vitamin E

_____18. Which of the following is a grass? (A) wheat (B) corn (C) rice (D) all of these

_____19. Can cause gastrointestinal distress, hypothermia, hypertension, seizures, and respiratory distress. (A) caffeine (B) nicotine (C) codeine (D) morphine

_____20. Herbal medicines (A) are prescription medicines (B) are easily patented
(C) are unregulated (D) have been extensively tested

_____21. These reduce levels of cholesterol, absorb water, prevent constipation, and may lower colorectal cancer risk. (A) fibers (B) carbohydrates (C) fatty acids (D) amino acids

_____22. Cotton thread is made from the (A) cotton gin (B) cotton lint (C) cotton seed
(D) all of these

_____23. Herbs are aromatic (A) leaves (B) stems (C) seeds (D) fruits

_____24. Legume seeds have most of their nutrition in their (A) cotyledons (B) endosperm
(C) seed coats (D) fruit

_____25. Ginger and turmeric are spices made from (A) the inner bark of trees (B) rhizomes
(C) dried flower buds (D) fermented and dried berries

_____26. This feeds more people than any other grain. (A) rice (B) wheat (C) corn (D) hay

_____27. The caffeine levels of tea vary with the (A) type of tea (B) length of brewing
(C) both A and B (D) neither A or B

_____28. Hemp (Cannabis sativa) is used to make (A) linen (B) paper bags (C) rope (D) newsprint

_____29. Excess glucose in the blood is stored in the form of glycogen. Since only one day's supply of glycogen can be stored in the liver, what happens to the rest of the glucose? (A) It is excreted. (B) It is converted into sucrose. (C) It is converted into starch. (D) It is converted into fat.

_____30. Cocoa is derived from the plant's (A) leaves (B) stems (C) hulls (D) nibs (cotyledons)

_____31. Malaria has killed more people than all our wars put together. One cure produced from the bark of the Cinchona tree is called (A) morphine (B) codeine (C) belladona
(D) quinine

_____32. This field corn is used for animal feed, corn meal, high fructose corn syrup, and ethanol (A) popcorn (B) flour corn (C) sweet corn (D) dent corn

_____33. Infertility, birth defects, and insomnia are possible effects of (A) caffeine (B) chili peppers (C) black peppers (D) vanilla

_____34. What is the drug used by opthamologists to enlarge the pupils of the eyes? (A) caffeine (B) digitalis (C) belladonna (D) ginseng

_____35. Whole-grain products are better for your diet because of the presence of (A) bran (fiber) (B) embryos (germ) (C) both A and B (D) neither A or B

_____36. Which of the following foods is a modified stem? (A) cassava (B) sweet potato (C) carrot (D) onion

_____37. Which of the following is NOT characteristic of alkaloids:
(A) names generally end in "..ine" (B) are alkaline or basic in reactions (C) usually work on animals nervous systems (D) taste sweet

_____38. How much of the world's population depends on herbal medicines? (A) 80% (B) 60% (C) 40% (D) 20%

_____39. To get flavor and color, coffee is (A) fermented (B) roasted (C) decaffeinated
(D) dehulled

_____40. Contain poisonous alkaloids (A) Oleander, lily of the valley (B) Yew, buttercups, boxwood, hemlock (C) Poison ivy, western poison oak (D) Seeds of rose family, peach pits, leaves of cherries

_____41. The oldest form of cultivated corn is (A) flour corn (B) dent corn (C) sweet corn
(D) popcorn

_____42. Poison ivy contains (A) compounds that act like hormones, neurotransmitters.
(B) compounds which look like a substrate and inhibit specific enzymes. (C) "harmless" compounds that your body treats like an invading bacteria or virus. (D) compounds which damage cells or cell components.

_____43. Botanical fibers used for making cloth and paper are found mainly in the
(A) vascular tissue (B) seeds (C) fruit (D) cortex

_____44. The nutmeg tree is the source of both nutmeg and (A) cinnamon (B) cloves
(C) mace (D) black pepper

Matching - Psychoactive plants

_____45. Cocaine         A. From a cactus; produces intense visual hallucinations.

_____46. Amanita         B. Mushroom that causes either hallucinogenic reactions or death.

_____47. Heroin           C. A fungus that infects grains; gives a feeling of being on fire, causes
                                          gangrene and convulsions.

_____48. Marijuana      D. Overdose a major cause of death; collapses blood veins and
                                          promotes infections such as hepatitis.

_____49. Ergot             E. Kills cells which can severely damage the brain, nose, throat, or

_____50. Peyote           F. Heavy, long-term use can cause deformed male sperm.

Exam answers: 1-A, 2-C, 3-A, 4-A, 5-B, 6-B, 7-D, 8-B, 9-A, 10-B, 11-B, 12-B, 13-D, 14-C, 15-A, 16-C, 17-A, 18-D, 19-B, 20-C, 21-A, 22-B, 23-A, 24-A, 25-B, 26-A, 27-C, 28-C, 29-D, 30-D, 31-D, 32-D, 33-A, 34-C, 35-C, 36-D, 37-D, 38-A, 39-B, 40-B, 41-D, 42-C, 43-A, 44-C, 45-E, 46-B, 47-D, 48-F, 49-C, 50-A

Back to BSCI 124 main page